Instituțiile și teoria formală a acțiunii

Mihail Radu Solcan

Textul acesta reprezintă o formă mai veche a unui text publicat. Nu este destinat citarii. Comentariile pot fi trimise la adresa mea de e-mail.
Studiul de față prezintă două momente ale cercetării problematicii raporturilor dintre instituții și guvernare. Mai întâi sunt sintetizate liniile de forță ale unei lecturi (în sensul filosofic al termenului) posibile a diverselor concepții despre instituții. În partea a doua, sunt expuse concluziile comparațiilor dintre marile strategii de studiere a instituțiile din perspectivă economică.

Intenția noastră este să raportăm studiul instituțiilor la ceea ce am numit aici abordarea formală a instituțiilor. Deși nu încercăm să oferim o interpretare în sensul strict a modului de gândire a Școlii Austriece, va fi probabil limpede pentru oricine parcurge notele că este vorba de o grilă de lectură inspirată de ideile lui Mises despre acțiunea umană.1

Studiul de față presupune acceptarea unei distincții între formal și formalizat. Formal nu înseamnă formalizat sau matematizat. Cu alte cuvinte nu există un aparat simbolic special folosit în analiza conceptuală.

Pe de altă parte, instituțiile sunt cercetate aici din perspectiva teoriei economice. Abordarea economică este centrată pe acțiunea umană. Intuiția de bază a modului economic de a gândi este că individul dispune în orice moment de un număr de acțiuni pe care le poate face efectiv. A da prioritate uneia dintre ele înseamnă a-i acorda mai multă valoare. Prioritatea acordată este dezvăluită de executarea acțiunii ca atare. A executa însă una dintre acțiunile posibile înseamnă a le jertfi pe celelalte; este vorba, cu alte cuvinte, de un cost.

Pe parcursul cercetării nu am încercat să vedem cum este exploatat, din diferite perspective, modul economic de a gândi atunci când este aplicat la studiul instituțiilor. Instituțiile sunt văzute ca reguli care constrâng acțiunile.

Miezul studiului este format dintr-un set de distincții menite să clasifice diferitele abordări ale instituțiilor. Cheia, conform investigațiilor noastre, este dată de tratarea conceptului de eficiență.

În finalul introducerii am vrea să precizăm încă o dată statutul pe care îl are aici interpretarea Școlii Austriece. Pentru unii s-ar putea ca interpretarea oferită aici să devieze de la canon. Pentru alții s-ar putea să fie considerată prea apropiată de Mises. Interpretarea oferită implicit este doar un corolar al investigației despre raportul dintre instituții și guvernare. Studiul instituțiilor ne conduce la investigarea fundamentelor teoriei acțiunii umane. Iar cele mai importante distincții țin de nivelul la care, conform unui punct de vedere sau altul, se pot introduce calculele de eficiență.
This document was translated from LATEX by HEVEA and HACHA.