Mihail Radu Solcan

  Arii tematice pentru licenţă

2007-11-15

Ariile tematice sunt indicate de titlurile secţiunilor. Cele trei secţiuni se referă la tipuri de teme pentru lucrările de licenţă. Îndeosebi în secţiunea despre presupoziţiile filosofice în sistemele de idei prezint câteva surse masive de documentare. 

Materialul sugerează modul în care pot fi construite teme pentru lucrarea de licenţă care se înscriu în ariile indicate. În nici un caz nu oferă însă o listă exhaustivă de teme. 

Când construiţi proiectul porniţi de la bibliografie. Identificaţi un număr (nu foarte mare, dar la care aveţi în mod cer acces) de surse bibliografice. Propuneţi-vă apoi nişte obiective. Abia în final descrieţi proiectul şi daţi-i un nume. 

Nu uitaţi că, pe lângă sursele bibliografice ale lucrării, este bine să aveţi şi instrumente de lucru

Traduceri filosofice

Lucrările din această categorie trebuie să includă, pe lângă traducerea propriu-zisă, cel puţin un studiu asupra limbii autoarei/autorului, comparaţii cu alte traduceri şi un mic dicţionar al termenilor filosofici specifici textului tradus. 

Textele traduse, ideal vorbind, ar trebui să fie de mici dimensiuni.  De exemplu, puteţi traduce unul dintre articolele din The Federalist. Îl puteţi apoi compara cu o altă traducere românească. Puteţi scrie un capitol despre contextul în care au fost scrise texte semnate de Alexander Hamilton, James Madison şi John Jay, despre limba şi terminologia specifică acestor scrieri. 

Pentru a găsi texte concrete folosiţi sugestiile din secţiunea despre presupoziţii filosofice în sisteme de idei. 

Nu traduceţi texte aflate sub un copyright restrictiv. Verificaţi dacă lucrarea se mai află sub copyright. Dacă da, vedeţi dacă este permisă utilizarea ei în scopuri academice. Evident, în orice situaţie, enunţaţi cu precizie datele referitoare la sursele folosite: autoare/autor, titlu, faptele legate de publicare (loc: editură, an; revista, volum, număr, an, pagini). 

Etica în tehnologia informaţiei

Pentru a scrie o lucrare în această arie tematică este recomandabil să aveţi o cunoaştere a tehnologiei informaţiei care trece dincolo de simpla utilizare a programelor de calculator. 

Din păcate, sentimentul pe care-l lasă literatura standard din etica tehnologiei informaţiei este acela că este produsă de oameni care nu trec lesne dincolo de utilizarea programului Word. Asta-i şi face să scrie mai degrabă ca nişte avocaţi ai intereselor marilor corporaţii din domeniu decât ca nişte filosofi. Din aceste motive aş recomanda mai degrabă consultarea directă a scrierilor celor care au şi o experienţă în domeniul programării. 

Câteva însemnări referitoare la această arie tematică găsiţi aici

Dacă vă interesează, mai ales în perspectiva masteratului de studii europene, politicile Uniunii Europene relevante din perspectiva eticii tehnologiei informaţiei consultaţi aceaste însemnări

Presupoziţii filosofice în sistemele de idei

Sunt avute în vedere în special sistemele de idei politice. Poate fi vorba însă şi despre sisteme de gândire economică sau despre idei în legătură cu metodologiile de studiere a societăţilor umane. 

Începeţi, cum spuneam, cu identificarea resurselor. Studiaţi mai întâi resurselor din Biblioteca Facultăţii de Filosofie

Clarificaţi-vă conceptul de presupoziţie

Dacă aveţi posibilitatea, folosiţi Internetul nu doar pentru a consulta aceste pagini în bibliotecă. Pe Internet găsiţi situri foarte utile, atât pentru identificarea tematicii lucrării de licenţă, cât şi pentru obţinerea surselor bibliografice propriu-zise. Iată o listă, alcătuită prin prisma în special a acestei arii tematice:

Proiectul Gutenberg oferă peste 23000 de titluri în acest moment. Nu furnizează în mod direct tematici sau reţele de citări. Are însă fişiere în format text pur, care permit folosirea fără piedici a unor instrumente de explorare electronică sofisticată. 

Biblioteca digitală a Indiei este un sit care oferă multe resurse. Este recomandabilă folosirea sa, de regulă, pentru a completa bibliografia pe tema deja identificată. 1 

Internet Archive este un sit labirintic. Aş recomanda folosirea sa doar pentru completarea resurselor bibliografice, nu pentru identificarea tematicii lucrării de licenţă. 

O maşină de căutare interesantă, specializată pe filosofie, este pSearch

Teme referitoare la politici ale Uniunii Europene

Puteţi alege o temă care să se refere la presupoziţiile filosofice ale dezbaterii referitoare la o politică a Uniunii Europene. Aria politicilor concrete trebuie să privească fie diversitatea lingvistică, fie societatea informaţională. 

Temele trebuie astfel alese încât să poată fi continuate la nivel de master. A se vedea, în acest sens, ariile tematice pentru disertaţie la masterat. 

Note

1 Nu-mi propun să conduc lucrări care tratează, de exemplu, filosofia indiană. Dar o lucrare despre aspectele filosofice ale concepţiei despre bibliotecă a lui Ranganathan ar fi interesantă.