Mihail Radu Solcan

  Căutarea de cărţi cu ajutorul Google Books

2007-11-03

Google nu este numai o formidabilă maşină de căutare. Dacă ştim să căutăm găsim o întreagă bibliotecă pe Google. 

Mă voi referi mai întâi la versiunea în limba engleză a proiectului de digitalizare de cărţi patronat de Google. Pentru aceasta trebuie să mergeţi la adresa http://books.google.com/ pe Internet. 

Google are un limbaj al căutărilor. Puneţi, de exemplu, în caseta de căutare: inauthor:"David Hume" intitle:history. Apăsaţi apoi pe Full View. Rezultatul este cel din această imagine. Cărţile găsite sunt complete şi pot fi şi descărcate în format pdf. 

Puterea de căutare a Google este însă departe de a se termina aici. Mergeţi la una dintre cărţile găsite. Desfăşuraţi Popular passages. Alegeţi un pasaj care vi se pare interesant din perspectiva cercetării dumneavoastră. Uitaţi-vă în ce alte cărţi este citat. Cu un clic puteţi obţine apoi o listă a cărţilor care citează pasajul respectiv. 

Faptul că Google Books oferă un indice al citărilor este o trăsătură deosebit de utilă a bibliotecii respective. Puteţi astfel opera legături între diverşi autori şi scrierile lor. 

Versiunea în limba germană a Bibliotecii Google se găseşte la adresa http://books.google.de/Putem face aceleaşi operaţii ca şi-n versiunea în limba engleză. Vor avea însă prioritate cărţile în germană. De pildă, în această imagine puteţi vedea o ediţie din 1777 a scrierilor filosofice ale lui Moses Mendelssohn. 

Să zicem că vrem să ştim mai multe despre Moses Mendelssohn. Putem căuta cărţi în care se vorbeşte despre Moses Mendelssohn, Aufklärung (Haskala). Rezultatul se vede în această imagine. Din păcate toate sursele găsite nu pot fi văzute decât în mod limitat. Tema (i)luminismului promovat de către Moses Mendelssohn ar fi foarte interesantă. Este însă unul dintre acele cazuri care ne arată unde trebuie să manifestăm prudenţă înainte de a începe să scriem o lucrare: trebuie să vedem dacă avem acces la sursele bibliografice şi dacă stăpânim limba. 

Căutarea de cărţi cu Google poate fi însă doar o parte a căutării. Dacă am identificat o temă şi o bibliografie (precum mai sus în cazul lui Moses Mendelssohn), putem vedea apoi dacă sursele nu se găsesc în biblioteci tradiţionale. Sau dacă nu se pot fi obţinute, cum este cazul celor din Germania, prin împrumut interbibliotecar. Putem identifica titlul într-o bibliotecă pornind tot de la Google sau direct prin http://worldcat.org/