9.1.2 Relațiile dintre proprietari și chiriași

Ceea ce se cumpără un chiriaș de la proprietar este un serviciu făcut de către proprietar chiriașului: acela de a-i oferi posibilitatea de a locui în clădirea aflată în proprietatea sa. Cele două părți încheie un contract care este, în fond, un contract de vânzare-cumpărare.

Numai că nu este același lucru să cumpăr o sticlă de ulei și să cumpăr dreptul de a locui temporar într-o casă. Pentru chiriaș contractul de închiriere este cu atât mai valoros cu cât prevede un termen mai lung pentru preavizul pe care trebuie să-l dea proprietarul chiriașului în cazul în care vrea ca acesta să plece din locuință. Pentru proprietar este mai interesant ca preavizul să fie cât mai scurt. Dacă poate elibera locuința în trei zile, atunci se poate face loc unui nou client, dispus să plătească mai mult.9.2

Un tip clasic de reglementare a relațiilor dintre proprietari și chiriași este cel prin care autoritățile instituie un termen pentru preaviz. Acesta ar putea fi, de pildă, de trei luni.

Ce se întâmplă în acest caz? Pe termen scurt, chiriașii ies câștigați. Nu mai pot fi scoși peste noapte din casă.

Pe măsură ce trece timpul, proprietarii vor crește însă chiriile. Ei acoperă astfel costurile generate de preavizele mai lungi.

Care costuri s-ar putea să se întrebe uimit o parte din publicul cititor? Autoritățile nu i-au forțat pe proprietari să micșoreze chiriile, ca-n cazul cu prețul uleiului. Proprietarii nu trebuie să scoată nimic din buzunar, nici nu primesc mai puțin decât s-au înțeles cu chiriașii. Raționamentul este însă greșit. Prelungirea termenului pentru preaviz îl face pe proprietar să rateze șansa de a închiria locuința cuiva care ar plăti mai mult pentru ea. Cost înseamnă oportunități sacrificate, iar în acest caz autoritățile au forțat proprietarul să sacrifice șanse la care nu ar fi renunțat în mod voluntar. I-au impus deci un cost suplimentar.9.3

Pe termen lung, este cel puțin îndoielnic că ar fi avut cineva ceva de câștigat. Chiriile cresc, dar ambele părți obțin ceva (proprietarul mai mulți bani, chiriașul o locuință din care nu poate fi scos peste noapte). Dacă autoritățile s-ar hotărî să pună chiriile sub control, atunci am ajunge la cazul controlului prețurilor, deja discutat.

utilizator 2003-10-14