9.2 Libertatea de a încheia contracte

Care ar fi soluția în termeni instituționali în cazuri precum cele analizate anterior? Înainte de a răspunde, trebuie remarcat că acum se vede deosebirea dramatică dintre organizare și instituții. În cazul controlului prețurilor sau al reglementării relațiilor dintre proprietari și chiriași, autoritățile încearcă să organizeze (în parte) relațiile economice dintre oameni. Instituțiile creează doar condițiile în care indivizii pot găsi cea mai bună soluție.

Din punctul de vedere al instituțiilor, instituția contractelor este cea care rezolvă în mod adecvat problemele, nu reglementarea care impune o anumită organizare a relațiilor dintre indivizi.

Să analizăm, de pildă, cazul proprietarilor și chiriașilor. Unii chiriași preferă să plătească mai puțin și atunci vor accepta un contract care lasă deschisă posibilitatea de a fi evacuați rapid.

Alți chiriași preferă un plus de siguranță și vor plăti o chirie mai mare.

În cine lovește suprimarea libertății de a încheia contracte cu clauze diferite? Ideea promotorilor ei este că ea lovește în oamenii avizi, care și așa ''au strâns prea mulți bani''. Mai ales manualele de filosofie sunt pline de tot felul de considerații despre dreptate, care în esență se reduc însă la ideea anterioară. Analiza economică ne conduce către o concluzie diferită.

Chiriașul care are preferă să plătească mai puțin pentru chirie este lovit de lungirea termenului pentru preavizul de evacuare pentru că va trebui să plătească mai mult. Dacă autoritățile pun și chiriile sub control, pe termen lung, nu se va mai investi în construcția de case destinate închirierii. Tot cei cu bani mai puțini vor fi cei loviți, căci vor rămâne poate chiar fără orice fel de locuință.

După cum se vede, toată lumea pierde. În limbajul abstract al analizei economice a instituțiilor problema este pusă sub forma costurilor pe care le antrenează regulile și reglementările.

utilizator 2003-10-14