înainte sus înapoi
Înainte: Soluţii LATEX pentru limba Sus: BibTEX Înapoi: Stilurile bibliografice


Litere româneşti

Ignorarea importanţei programării începe probabil de la felul în care este percepută tastatura. Simbolurile scrise pe taste au o valoare pur orientativă. Totul poate fi schimbat prin programare. Evident, nu trebuie neapărat să scrieţi programele respective. Ajunge să-i spuneţi sistemului de operare ce program vreţi să utilizaţi.

Să zicem că folosiţi Windows98, sistemul de operare la care ne referim în mod preponderent în această carte. Daţi un clic pe butonul Start. Urmaţi ruta Settings $\rightarrow$ Control Panel $\rightarrow$ Keyboard. Fereastra care se deschide vă permite să controlaţi proprietăţile tastaturii. Alegeţi panoul Language şi daţi un clic pe butonul Add.... Selectaţi din lista derulantă Romanian. Daţi un clic pe OK. Apoi daţi un clic pe Apply.

După ce-aţi făcut operaţiile de mai sus sistemul vă va cere, probabil, CD-ul de pe care aţi instalat Windows98. Lucrurile se vor petrece ceva mai lin dacă sistemul este preinstalat. De cele mai multe ori însă, oricum nu este nevoie de CD. Fişierul de care aveţi realmente nevoie este KBDRO.KBD şi se găseşte poate deja în dosarul c:windows\system.

Verificaţi, după aceea, dacă pe taskbar va apare indicatorul ce ne spune care este tastatura pe care o folosim. De asemenea, vedeţi care este combinaţia de taste care vă convine cel mai mult atunci când comutaţi de la o tastatură la alta.

Acum aveţi o tastatură care include literele româneşti. Fişierul KBDRO.KBD de pe CD-ul de instalare produce o tastatură pe care eu unul nu o găsesc comodă. Evident, este mai bună decât una fără litere româneşti. Din păcate, tastele Y şi Z îşi inversează în mod inutil rolul. Semnele de punctuaţie sunt greu de găsit. Dacă daţi peste un suflet caritabil în stare să modifice în mod competent fişierul KBDRO.KBD, ar fi bine să aduceţi tastatura la o formă mai comodă.

La urmă, dar nu în cele din urmă în ordinea importanţei, nu uitaţi că trebuie să alegeţi un tip de literă care conţine litere româneşti. Ca exerciţiu, mergeţi în Vim la meniul Edit. De acolo la Select Font... şi testaţi existenţa la rubrica Script a opţiunii Central European; dacă această opţiune nu există, atunci n-aveţi litere româneşti în cazul tipului respectiv de literă.

Ideea de mai sus este foarte simplă. Este ca şi cum i-am spune unui tipograf că vrem literele româneşti din cutare tip de literă. Nu ajunge să-i spunem acest lucru. El trebuie să şi găsească literele respective prin cutiile sale.

Se mai poate întâmpla ceva neplăcut. Chiar dacă literele există, programul cu care lucrăm să nu interpreteze corect input-urile primite. Din păcate, acesta este cazul în mediul integrat TEXnicCenter când este vorba despre fereastra cu mesaje de eroare. Literele româneşti nu sunt afişate corect. .8

Pentru a descoperi codurile literelor puteţi folosi fişierul codPag.txt. A se vedea şi pagina 246 din carte.


Subsecţiuni
înainte sus înapoi
Înainte: Soluţii LATEX pentru limba Sus: BibTEX Înapoi: Stilurile bibliografice
2004-06-07