înainte sus înapoi
Înainte: Fişele pentru documentele de Sus: Formatele fişelor Înapoi: Fişele bibliografice pentru cărţi


Fişe bibliografice pentru studii

Studiile din volumele colective şi din publicaţiile periodice trebuie neapărat descrise fiecare pe o fişă separată. Este o enormă greşeală să alcătuiţi o fişă bibliografică pentru un volum de studii şi pe ea să faceţi o listă a studiilor din volum. Nu mai puteţi manipula informaţia despre un studiu fără să antrenaţi şi toate celelalte studii în procesul respectiv.

Fişa pentru un studiu seamănă doar până la un punct cu aceea a unei cărţi. Există o deosebire fundamentală. Trebuie consemnată sursa în care poate fi găsit studiul respectiv.

Să zicem că trebuie să alcătuiţi o fişă pentru un studiu dintr-un volum. În mod practic procedaţi în felul următor. Realizaţi mai întâi o fişă pentru volum, după indicaţiile din pagina despre fişele bibliografice pentru cărţi [*]. Atenţie îndeosebi la consemnarea numelui persoanei care a editat volumul. Acest nume trebuie urmat de (ed.). Dacă sunt mai multe persoane, puneţi pluralul în paranteză.

După ce aveţi fişa pentru volum, construiţi fişa pentru studiu. Consemnaţi date cu privire la autoare, autor, respectiv cu privire la text.

Blocul de date despre publicare este transformat acum într-o trimitere la fişa volumului, urmată neapărat de paginile între care apare studiul în volum.

În cazul unei reviste, procedăm în acelaşi mod, dar în loc să ne referim la un volum includem titlul revistei, volumul, numărul, paginile la care apare articolul, luna sau perioada din an şi anul în care a apărut articolul.

Nu este necesar, în cazul revistelor, să facem o fişă cu descrierea bibliografică a revistei. Asemenea date nu se includ în bibliografia eseurilor academice. Alcătuiţi o asemenea fişă numai dacă aveţi motive speciale să faceţi acest lucru.


înainte sus înapoi
Înainte: Fişele pentru documentele de Sus: Formatele fişelor Înapoi: Fişele bibliografice pentru cărţi
2004-06-07