Mihail Radu Solcan

  Utilizarea Open Office

2010-07-09

Instalarea Open Office nu este dificilă. În condiţiile actuale, descărcarea de pe Internet a Open Office este uşoară. Iar programul Open Office este gratuit. 

Formatul fişierelor de lucru este odt (cel al OpenOffice2). Bibliografia este bine să fie creată ca bază de date, folosind posibilităţile din OpenOffice. 

Pentru documentare folosiţi resursele indicate pe situl OpenOffice. Fonturi precum times trebuie instalate separat. 

În prezent nu mai există nici un fel de probleme cu corectarea ortografică a textelor româneşti în Open Office. Folosiţi dicţionarele de pe situl proiectului rospell. Găsiţi pe situl respectiv şi instrucţiunile de instalare a dicţionarelor. Pentru comentarii suplimentare vedeţi şi pagina mea (în engleză) despre corectarea textelor în editoare WYSIWYG. 

Ca material suplimentar, puteţi consulta pe Internet şi un ghid în limba franceză (în format pdf sau sxw) pentru OpenOffice. 

Alcătuirea bibliografiilor cu OpenOffice este descrisă în Créer une bibliographie avec OpenOffice de către Jean-Yves Lucca sau în Constructing a Bibliography de către Don Peterson. 

Există, de asemenea, modalităţi de convertire în formatul odt (un convertor din OpenXML (formatul mai nou al Word) în odt) sau rtf

Pentru lectura pe ecran, fişierele odt sau rtf este bine să fie însoţite de un pdf. Acest lucru nu este obligatoriu. Ele se convertesc foarte uşor (cu Open Office !) şi pot face acest lucru şi eu. 

Este bine să adaptaţi un şablon, de pildă un şablon Word pentru lucrări de licenţă, disertaţii şi teze la specificul lucrării dumneavoastră. Acest şablon se poate folosi şi-n OpenOffice. 

Pentru tehnica de lucru cu un editor WYSIWYG, în special în cazul unei lucrări de licenţă sau a unei disertaţii, citiţi pagina despre crearea unei teze cu un asemenea editor pe situl Universităţii Reading sau alte pagini similare. Indicaţiile pe care le găsiţi acolo sunt uşor de adaptat la lucrul cu Open Office.